“Nem valami szabadon választható feladat!” – teremtésvédelmi konferencia

“Nem valami szabadon választható feladat!” – teremtésvédelmi konferencia természetről, társadalomról, közösségről és felelősségről

A teremtett világ védelme, az emberiség egészéért érzett felelősségvállalás fontossága, „ökológiai megtérés”, egyházi, civil és állami kezdeményezések koordinálása, …  néhány a 72 Tanítvány Mozgalom szeptember 30-i rendezvényének fő témái közül. Az esemény az idei Teremtés hete kiemelt programja volt.

Nem tévedünk nagyot, ha azt állítjuk, hogy a környezetvédelem, bolygónk állapota hitbéli meggyőződéstől függetlenül mindannyiunkat foglalkoztat, hiszen – ahogy Ferenc pápa a Laudato si’ enciklikájában írja -, mi magunk is „földből vagyunk” (vö. Ter 2,7), testünk a bolygó elemeiből épül fel. Ki ne védené a saját testét, ki ne aggódna az egészségi állapotáért? Jelenünk és gyermekeink jövője függ attól, hogy miképpen bánunk közös otthonunkkal, a Földdel. Ritka jelenség: a közérdek és a saját önös érdekek  egybeesnek.

A Bálna Rendezvényközpontban a teológia, a társadalom-, és a természettudományok, az etika, az esztétika területéről érkezett neves előadók és a felkért hozzászólók a közös gondolkodás és a  párbeszéd jegyében fejtették ki a véleményüket.

A szervezők a konferencia címét is a Laudato si’ enciklikából kölcsönözték valamint a programot is annak gondolatmenetére építették. A nagyszámú közönség (közel 400-an jelentek meg) többek között a családok helyzetéről, a közösség és az egyének viszonyáról, a fenntarthatóságról és a közjó érdekének a szem előtt tartásáról hallgathatta meg a szakértők gondolatait, és javaslatait.

Zlinszky János  összefoglalója a konferencia üzenetéről ITT olvasható.   

(Forrás: 72 Tanítvány Mozgalom; fotók: Lafferton Zsolt)

 

Társszervezők: HÁLÓ Egyesület, Naphimnusz Egyesület, Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ), Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT), Keresztény társadalmi elvek a gazdaságban (KETEG), ÉRME Üzleti Hálózat;

A program fővédnökei: Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Tarlós István Budapest főpolgármestere.

 

1 Trackback / Pingback

  1. Összefoglaló – 72 Tanítvány Mozgalom

Mi a véleményed?

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.


*