Epés kérdések

Sok vita folyik arról, hogy mi segíti az emésztést. A rost? A gyógynövények? A tömény alkohol? Mitől is vannak epe panaszok? A zsíros étkezéstől? A nehéz ételektől? Fűszerektől? És ha valakinek kivették az epehólyagját epekő miatt, akkor már zsírosat nem is ehet? Nem kezdheti el az általunk ajánlott egészséges zsírdús étkezést?

Hát ezek a dilemmák. Segítek! Helyezzünk mindent élettani alapokra és akkor egycsapásra megoldódik ez az epés téma!

Az epehólyag azért alakult ki, mert táplálkozáskor nagyobb mennyiségű epe szükséges az emésztés folyamatához. De ne álljunk meg az epénél, van itt még valami nagyon fontos: az epevezeték a bélbe ömlés előtt egyesül egy másik vezetékkel, a hasnyálmirigy kivezető csövével, ami a bélbe szállítja az emésztéshez nélkülözhetetlen fehérje – zsír – és szénhidrát bontó enzimeket. Ez a két csövecske egyesül és a tartalmuk (epe és hasnyálmirigy nedv) együtt ömlik be a bélbe. Ez a közös kivezető cső egy záróizommal végződik. Mi az egyetlen hatékony kiváltó ingere e csövecske kinyílásának? Az állati zsír! Zsír hatására termelődik egy hormon, szép nevén cholecystokinin, ami egyrészt összehúzza az epehólyagot (tehát kiüríti és az epevezetékbe nyomja), másrészt kinyitja ezt a kis záróizmot, így a két fontos emésztőnedv a bélbe tud jutni. Állati zsír hatására ez a záróizom tartósan nyitva marad, segítve az emésztés folyamatát, a táplálékok lebontását.

Ez élettan. Ha ezt komolyan vesszük, akkor azt is látni kell, hogy jó emésztés akkor alakul ki, ha rendszeresen, napi szinten fogyasztunk állati zsírt! A természet így alkotta meg az emberi testet, nem érdemes ellene dolgozni zsírszegény diétákkal, mert rosszul fog elsülni. Mit jelent ez?

  1. Zsírszegénység mellett nem teljes értékű az emésztés, ami puffadáshoz, bűzös széklethez vezethet, és a táplálék lebontása, felszívódása sem tökéletes.
  2. A zsírszegény étrend epekövességet okoz. Mivel az epehólyag nem húzódik össze rendesen, az epehólyagban pang az epe, idővel epekő képződik.

 

De mi történik akkor, ha valakinek eltávolították az epehólyagját? Egyen zsírszegényen? Hát semmiképpen sem! Az epevezeték végén levő záróizom kinyitásához továbbra is zsír szükséges! Egyébként nem jut be a bélbe megfelelő mennyiségű hasnyálmirigynedv és epe! Tehát epehólyag nélkül is zsírt KELL enni a tökéletes emésztéshez! Számtalan betegünk eszik zsírdúsan epehólyag nélkül, nagyon jól, sőt sokkal jobban érzik magukat, mint zsírszegény diétával. Mert zsírral jól működik a remekül megalkotott anatómiai rendszer, az epeúti rendszerünk!

A cikk szerzője: Dr Dabóczi Andrea. ITT tudhatsz meg többet a szerzőről!

Legyen tiéd az első hozzászólás!

Mi a véleményed?

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.


*