Akkor most számoljunk szénhidrátot!

Vessük össze, mennyi szénhidrátot eszik egy átlagember közepes mozgásmennyiséget és étvágyat számolva, és mennyit eszik az, aki komolyan el akar kezdeni fogyni és törekszik a kevés szénhidrát fogyasztásra!

Az első és legfontosabb tudnivaló ehhez, hogy szénhidráttartalmú az az étel, melynek lebomlása (emésztése) során cukor keletkezik és ez a cukor szívódik fel a bélből a véráramba. Itt a vércukorszint emelkedése a hasnyálmirigyben inzulin termelődését kezdeményezi. Az inzulin nevű hormon normális szintre igyekszik csökkenteni a vércukorszintet, amit egyrészt az aktívan működő sejtekbe juttat, másrészt a felesleget elraktározza zsírszövet formájában.

Na de lássuk a számokat: a szénhidrát (CH) táblázatok 10 dkg-ra, vagyis 100 g-ra adják meg az ételekben található szénhidrát mennyiségét. Most már ugye tudjuk pontosan, mi is az a szénhidrát (kenyér, krumpli, rizs, zöldségek, gyümölcsök, üdítők, csokik, sütik). Nézzük meg, mennyit eszik egy átlagember!

Reggelire pl két zsemle szalámival: 60 g CH,

tízóraira egy kakaós csiga a büféből: 50 g,

ebédre borsóleves 27 g, krumplifőzelék 60 g, fasírt 16 g, 1 alma 17 g,

délután fél liter üdítő 55 g, 1 közepes pogácsa 24 g

vacsira 2 kisebb szelet pizza 60 g.

Adjuk össze! Az eredmény riasztó: 369 g szénhidrát!! Ha ehhez még hozzájön tv nézés közben egy kis nasi, máris a 400-at súroljuk. Ilyen étkezés mellett az inzulin szintje többször magasra emelkedik és az el nem égetett szénhidrátokat elraktározza a zsírszövetbe, vagyis zajlik a hízás folyamata.

Most nézzük meg, mennyit eszik egy alacsony szénhidrát tartalmú étrenden egy olyan személy, aki alacsonyra akarja levinni az inzulin szintjét és így fogyni szeretne (és fog is!)

Reggelire 3 tojásból 3 dkg szalonnával rántotta, 10 dkg retekkel: 2 g CH

Tízóraira nem lesz szükség, mert az éhség egy késői ebédidőben fog jelentkezni.

Ebédre: Zöldségleves gyökérzöldségekből 12 g, fasírt zsemle nélkül, szalonna, cukkini szósz: 4 g

Délután nem lesz éhes a zsiradék miatt.

Vacsora: sülthús salátával 5 g.

Adjuk össze: 23 g!!!  Ha még hozzá dobunk egy almát, akkor is 40 g lesz a maximum.

Ez lenne az a szénhidrát mennyiség, amivel a mi szervezetünk gond nélkül el tud bánni. Ami ennél jóval több, az idővel elhízáshoz, inzulinrezisztenciához és lassanként cukorbetegséghez vezethet.

A cikk szerzője: Dr Dabóczi Andrea. ITT tudhatsz meg többet a szerzőről!


 

A rovatot a Pötyi Papa Életmódváltó Projekt segítségével jött létre. A Pötyi Papa Életmódváltó Projekt egy szakemberekből álló csoport, akiknek az a célja, hogy segítsen a beteg és túlsúlyos ebereknek, elkezdeni az életmódváltást, egyszerűen, érthetően, vidáman, de szigorúan tudományos alapokon. A projekt vezetője maga Pötyi Papa, aki saját példáján kereszül mutatja be a folyamatot és miközben lefogy 20 kg-t, elmondja hogyan csinálja. Tudj meg többet a Pötyi Papa Életmódváltó Projektről ITT!

Kövesd a Pötyi Papa Életmódváltó Projekt és tudd meg, hogyan lehetsz könnyebb és boldogabb:

Facebook – Pötyi Papa Életmódváltó Projekt

Instagram – Pötyi Papa Életmódváltó Projekt

You Tube – Pötyi Papa Életmódváltó Projekt

Legyen tiéd az első hozzászólás!

Mi a véleményed?

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.


*