Mit kell tudni a ketózisról?

Először is azt, hogy ez mit is jelent, másodszor pedig azt, hogy ez miért jó nekünk.

Kezdjük az elején: ha az ember kenyeret, müzlit, tésztákat, süteményeket fogyaszt, amik ugye jó sok szénhidrátot tartalmaznak, a bélcsatornába kerülve ezek cukorrá bomlanak és felszívódnak a vérbe. A cukor a sejtekbe jutva energiaforrásként működnek, elégnek, mint kályhában a tüzelőanyag. Ma a gabonán alapuló étkezés miatt az emberek legnagyobb része így működik, úgynevezett cukor-üzemmódban jutnak a sejtek energiához. Van azonban az emberi szervezetnek egy másik megoldása is, amit zsírégetésnek, vagyis ketózisnak hívunk. Ez akkor alakul ki, amikor a szénhidrát fogyasztás jelentősen lecsökken (amikor elkezdünk lemondani a kenyérről, krumpliról, süteményekről, kóláról). Ilyenkor a fő energiaforrás nem a cukor lesz (mert azt nem fogyasztjuk olyan nagy mértékben), hanem elkezdjük bontani a zsírsavakat (a táplálékból és a raktárakból, vagyis a zsírszövetből!). A májunk nagyon okos szerv, a zsírból kialakít kisebb méretű molekulákat, amiket ketontesteknek hívunk. Ezek prímán bejutnak a legtöbb sejtbe és jó sok energiát biztosítanak a sejteknek.

Most nézzük meg, miért jó nekünk a ketózis:

  1. Zsírból sokat tudunk tárolni, még egy soványabb emberen is több, mint 10 kg van belőle. Tehát egy nagyon hosszú távú, állandóan jelen levő energiaraktárral rendelkezünk, ami nagy biztonságot ad akkor is, ha nem jutunk éppen élelemhez (ami manapság persze ritka a mi környezetünkben). De mégis nagyon jó, hogy ha valaki ebben a zsírbontó üzemmódban, ketózisban működik, mert mindig nyugodt lehet afelől, hogy könnyedén jutnak a sejtjei energiához akkor is, ha nem eszik azonnal éhség esetén.
  2. Ketózisban alacsonyabb a vércukorszint és nem is ugrándozik, kiegyensúlyozott lesz (ellentétben a gyakori szénhidrát evéssel, nassolással). Ezt a szervezetünk úgy hálálja meg, hogy a figyelmünk, sportteljesítményünk, szellemi munkánk állandó jó szinten tud maradni, nem lesz benne ingadozás.
  3. Ha zsírbontó üzemmódban élünk, a felesleges zsírraktáraink, vagyis a háj elkezd lebomlani, vagyis megkezdődik a fogyás! Ez azért alakul ki, mert csökken a vércukorszint. emiatt kevesebb inzulint termel a hasnyálmirigyünk. Ez azért fontos, mert az inzulin nevű hormon segíti a zsír raktározását, vagyis ő a hajaink őre. Ha ez az inzulinszint csökken, lehetővé válik a zsírraktárak feleslegének felszámolása.
  4. Ha szénhidrátból kevesebbet eszünk (pizza, tészta, csoki stb), de az ételekben több lesz a zsiradék (szalonna, kolbász, tepertő), akkor sokkal kevesebb mennyiséget kell elfogyasztanunk, mert a zsírban 2.5-ször több energia rejlik, mint a szénhidrátokban vagy a fehérjékben. Tehát jóval kisebb adagokkal jól lehet lakni! Ez nagyon költséghatékonnyá teszi az étkezést.

A cikk szerzője: Dr Dabóczi Andrea. ITT tudhatsz meg többet a szerzőről!


 

A rovatot a Pötyi Papa Életmódváltó Projekt segítségével jött létre. A Pötyi Papa Életmódváltó Projekt egy szakemberekből álló csoport, akiknek az a célja, hogy segítsen a beteg és túlsúlyos ebereknek, elkezdeni az életmódváltást, egyszerűen, érthetően, vidáman, de szigorúan tudományos alapokon. A projekt vezetője maga Pötyi Papa, aki saját példáján kereszül mutatja be a folyamatot és miközben lefogy 20 kg-t, elmondja hogyan csinálja. Tudj meg többet a Pötyi Papa Életmódváltó Projektről ITT!

Kövesd a Pötyi Papa Életmódváltó Projekt és tudd meg, hogyan lehetsz könnyebb és boldogabb:

Facebook – Pötyi Papa Életmódváltó Projekt

Instagram – Pötyi Papa Életmódváltó Projekt

You Tube – Pötyi Papa Életmódváltó Projekt

Legyen tiéd az első hozzászólás!

Mi a véleményed?

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.


*