Miért NEM lesz köszvényed, ha húst (is) eszel?

A húsevés kapcsán számtalanszor felmerült már a kérdés: de hát nem lesz köszvényem a hústól és a májtól?

Egyszerű a válasz: NEM.

Először is tisztáznunk kell egy fogalmat: mi az a köszvény? Amikor a húgysavszint elér egy kritikus magas szintet a vérben, a húgysavkristályok kicsapódnak az ízületekben és fájdalmas ízületi gyulladást okoznak. A felesleges húgysav a vizelettel ürül, és ha ez nagy mennyiségben történik, vesekőképződéshez is vezethet. Ez a betegség egy civilizációhoz köthető betegség, tehát nem a húsevéssel indult a történelem folyamán, hanem a gabonatermesztéssel! Erre később visszatérek.

A következő tisztázandó fogalom a purin, mert ebből képződik a húgysav. A purin a sejtek természetes lebomlásából származik, a genetikai anyag, ami a sejtmagokban van (DNS, RNS) egyik alkotóeleme. Tehát az anyagcserénk természetes része, amikor a sejtjeink elöregednek, elpusztulnak, a belőlük származó purint le tudjuk bontani és húgysav formájában ki tudjuk üríteni a vesén át. Ez a természet rendje. Ugyanígy le tudjuk bontani és kiüríteni a táplálékokban található purint is.

Hol avatkozott bele az emberiség ebbe rendbe? Hát ott, ahol elkezdett több szénhidrátot és alkoholt fogyasztani. Egy kis történelem: a húsevés nem újdonság az emberiség történetében (kb 2 millió éves sztori), a nagy mennyiségű szénhidrát és alkohol fogyasztás viszont civilizációs étkezés, ami a növekvő gabona és egyéb növénytermesztés eredménye. Ez egy 10.000 éves rövidke időszakasz csupán a kétmillióhoz képest!

De mi köze ezeknek a köszvényhez és a húgysavhoz???

Hát az, hogy a felesleges húgysav az ember természetes ősi állapotában simán kiürül, de amint elkezd kenyeret, krumplit, rizst, tésztákat és alkoholt fogyasztani, megemelkedik az inzulin szintje és a húgysavürülés GÁTLÓDIK, sokszor galibát (húgysav kristályokat) eredményezve. Röviden összefoglalva: a magas húgysavszintet és a köszvényt a magas szénhidrát tartalmú táplálkozás és a sok alkoholfogyasztás okozza (persze vesebetegség is, de ez külön fejezet).

A cikk szerzője: Dr Dabóczi Andrea. ITT tudhatsz meg többet a szerzőről!


 

A rovatot a Pötyi Papa Életmódváltó Projekt segítségével jött létre. A Pötyi Papa Életmódváltó Projekt egy szakemberekből álló csoport, akiknek az a célja, hogy segítsen a beteg és túlsúlyos ebereknek, elkezdeni az életmódváltást, egyszerűen, érthetően, vidáman, de szigorúan tudományos alapokon. A projekt vezetője maga Pötyi Papa, aki saját példáján kereszül mutatja be a folyamatot és miközben lefogy 20 kg-t, elmondja hogyan csinálja. Tudj meg többet a Pötyi Papa Életmódváltó Projektről ITT!

Kövesd a Pötyi Papa Életmódváltó Projekt és tudd meg, hogyan lehetsz könnyebb és boldogabb:

Facebook – Pötyi Papa Életmódváltó Projekt

Instagram – Pötyi Papa Életmódváltó Projekt

You Tube – Pötyi Papa Életmódváltó Projekt

Legyen tiéd az első hozzászólás!

Mi a véleményed?

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.


*