Az ivóvíz védelmében

Víz a Mennyből

A Föld ivóvízkészletei végesek, fogynak, ez nem csak lokálisan probléma. Mindannyian tudunk tenni azért, hogy ne a felszín alatti vizeinket csapoljuk, hanem más forrásból nyerjünk vizet. Azzal, hogy a fentről érkező  vizet használjuk, két fontos küldetést is teljesítünk:

  1. csekély energiafelhasználással nyerünk vizet az esőből, így nem az értékes ivóvizet használjuk fürdésre, mosásra, wc öblítésre, vagy a növények locsolására;
  2. hosszútávon egy olyan fenntartható rendszert építünk ki, amiből a hozzánk látogató vendégek anyagilag is részesülnek, mert így a két ház rezsiköltségét alacsonyabban tudjuk tartani, ezáltal a szállásdíj is kevesebb lesz.

Benke Évával, a Kicsiház vezetőjével beszélgettünk a Tolnai-dombság lankái között álló házikókról, ahol a felhasznált vizet nem vezetékes vízrendszerből nyerik ki, hanem más megoldást választottak.

A Kicsiház csapata úgy döntött, hogy a drága ivóvíz felhasználása helyett kiépítünk egy olyan esővízgyűjtő rendszert, ami ionizálással képes az esővizet megtisztítani, így fürdésre is biztonsággal használhatják a Kicsiház vendégei. Nemcsak a fosszilis energiákkal kell takarékoskodunk, hanem az ivóvízzel is, ami óriási kincs. Az iható víz mennyisége a Földön véges, de takarékoskodással mi is tehetünk érte.

A víziónk

Megvan a módja annak, hogy tisztított vízhez jussunk az esővízből. Egy olyan rendszert szeretnénk kiépíteni, amely begyűjti az esővizet, megtisztítja, így hasznosítjuk fürdésre, wc öblítésre, mosásra, vagy a növények öntözésére.

Az esővíz a lefolyó csatornán keresztül egy lombfogó, homokfogó aknába kerül. A homoktól, levelektől, ágaktól megszűrt víz továbbra is gravitációsan a tartályba kerül, ahonnan – egy felöltő csappal is ellátott – lábszelepes csővezetéken keresztül, a nyomásfokozó szivattyú (házi vízmű vagy hidrofor) a vizet igény szerint az öntözőrendszer felé, vagy az épületben WC tartályba, mosógépbe, zuhanyzásra továbbítja.

Ezzel a rendszerrel két egymás mellett álló ház vízellátása biztosítva van. Hosszútávon használható rendszert alakítunk ki, amely csekély energia felhasználással a két Kicsiház vízellátását biztosítja anélkül, hogy a drága ivóvizet az iváson kívül másra használnánk.

Mi lesz a hatása?

Ezzel a kiépített esővízgyűjtő rendszerrel hozzájárulunk mindannyian ahhoz, hogy a véges ivóvízkészletből való fogyasztást csökkentsük az olyan helyeken, ahol másféle víznyerési lehetőség is rendelkezésre állhat. Így csekély energiafelhasználással nyerjük az esővizet, mert az ivóvíz a Földön sok helyen már szinte drágábbnak számít, mint az arany.

A Kicsiház vendégeként te is teszel azért, hogy az ivóvízkészletünket ne pazaroljuk.

A tavalyi évben már megtörtént a helyszín felmérése, így most a szakemberek kivonulnak a helyszínre és kb. 2 nap alatt kivitelezésre kerül a rendszer (szállítás, földmunkák, rendszer felállítása).  Kedves olvasó! A képre kattintva részletesebben tájékozódhat a kampányunkról.

Ennek az ötletnek a megvalósításában az idő fontos tényező, ezért elindítottunk az INDIEGOGO-n egy kampányt is, ahol olyan támogatókat fogadunk, akik számára szintén fontos az ivóvíz védelme. Azonban a pénzbeli támogatásért cserébe mi is adunk. Egyetlen támogatót sem engedünk el üres kézzel. 10 különböző csomagot találtunk ki nekik. Ezeket igyekeztünk úgy összeállítani, hogy aki nem utazásra vágyik, az is megtalálja a számára hasznos, a zero waste és a slow living jegyében összeállított csomagokat.

TÁMOGATOM A PROJEKTET

Legyen tiéd az első hozzászólás!

Mi a véleményed?

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.


*