Víz Világnapja

Azt mindenki tudja, hogy a földi élet egyik alapja a víz (H2O). Mai ismereteink szerint folyékony halmazállapotban csak bolygónkon fordul elő a Naprendszerben.  Tudjuk, mert megtanultuk az iskolában. Azt talán kevesebben tudják, hogy március 22-e a “Víz Világnapja”.
Azt is tudjuk még, hogy ha megnyitjuk a vízcsapot, akkor onnan folyik a víz, amit megihatunk, megfürödhetünk vele, leöblíthetjük vele a wc-t, moshatunk és mosogathatunk ezzel a vízzel, sőt még a növényeinket is megöntözhetjük vele. Abba azonban valljuk be, elég ritkán gondolunk bele, hogy ez a víz honnan lesz, és a lefolyókon keresztül merre is távozik.

Mára odáig jutottunk, hogy a Föld ivóvízkészletei lecsökkentek. ennek oka a népességrobbanás, a víz pocsékolása és az, hogy szennyezzük az vizeinket. A Föld egyes részein nagy probléma az ivóvízhiány. 2006-ban a mezőgazdaság használta fel a globális vízfogyasztás mintegy 80%-át. Egyes források szerint 2025-re az emberiség 66%-ának nem lesz elegendő jó ivóvize.

Az ivóvíz az ember által fogyasztásra alkalmas víz, amely megfelel az ivóvíz szabványok előírásainak. Amennyiben oldott ásványianyag tartalma meghaladja az 500 mg/l-t, ásványvíznek minősül, és „ásványvíz” felirattal palackozható.

Földünk édesvízkészletének kétharmada fagyott állapotú, egyharmada (10 665 millió köbméter) a felszín alatt (talaj, folyó, mocsár), illetve a levegőben található. A legnagyobb készleteket Grönlandon, Alaszkában, Kanadában említenek.

A felszíni vízkészlet jól ismert. Összesen 1 384 000 000 km3 víztömeget jelent. Megoszlása a következő:
– óceánok és tengerek (világtenger): 97,4 %;
– magashegységi és sarkvidéki jégkészletek: 2 %;
– 
a felszín alatt -4000 méterig előforduló szabad vizek (talajvíz, rétegvíz stb.): 0,58 %;
– folyók, tavak, légkör, élőlények: 0,02 %.
Látható, hogy a földi vízkészlet döntő többsége a világtengerben hullámzik. A Föld édesvízkészletének 90%-a a hó- és jégtakarókban van.

A víz körforgása

A földrajzi burokban a víz háromféle halmazállapotban van jelen: szilárd jég, folyékony víz és légnemű pára (vízgőz) formájában. A halmazállapotok állandó változásban vannak, átalakulhatnak egymásba. Az átalakulásokhoz a napsugárzás szolgáltatja a fő energiát, ezen alapszik a víz állandó körforgása a természetben.
A napsugárzás hatására felmelegedő vízfelszínek párolognak. Rengeteg vizet párologtat el a növényzet is. A légkörbe kerülő víz vízgőz formájában van jelen. A levegő feláramlása és lehűlése miatt a vízgőz egy része kicsapódik és felhők képződnek. A felhőkből csapadék hull, a világtengerre és a kontinensekre egyaránt. A szárazföldekre kerülő csapadékvizet nagyrészt felszíni vízfolyások szállítják vissza a tengerbe (lefolyás), de egy része újra elpárolog.

A víz nagyon fontos szerepet játszik az életünkben, természetes számunkra az, hogy van. Az tűnik csak föl, ha nincs. Ha éppen nincs víz, mert elzárják, vagy mert valahol nem megoldható a vezetékes víz jelenléte. A víz a legtisztább, legegészségesebb a táplálkozásunkban, a bőrünk tisztításakor. Ha például a bőrünk rendben van, egészséges, eszünkbe se jut a víz. Akkor kezdünk több folyadékot magunkhoz venni, ha száraznak érezzük a bőrünket, vagy épp egy fogyókúra a víz fogyasztást szorgalmazza. A víz az az egyik anyag a Földön, amit nem tudunk nélkülözni.

Figyelmedbe ajánlunk két olyan projektet, ahol a víznek óriási szerep jutott, kiharcolta magának!

Ha már ismered Pötyi Papát, akkor találkozhattál az legújabb projektjével is, amelyben nyomon követheted, hogy hogyan szabadul meg 20 kg-tól. A víznek főszerep jut ebben a projektben. Kövesd őt nyomon a közösségi médiákban:

Facebook – Pötyi Papa Életmódváltó Projekt

Instagram – Pötyi Papa Életmódváltó Projekt

A másik projekt, amelyet a Kicsiház csapata prezentál, az most az Indiegogo-n érhető el “Víz a Mennyből” címmel. Ebben az esővizet hasznosítják egy rendszer segítségével a kicsi házaknál. Így a drága ivóvíz helyett a  megtisztított esővizet használják fürdésre, mosásra, wc öblítésre, növények öntözésére.

Legyen tiéd az első hozzászólás!

Mi a véleményed?

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.


*