Mi is az a szénhidrát?

Mi is az a szénhidrát, hogy így kell félni tőle?

Hát igen, az a bűvös szénhidrát! Mit is jelent? Miért mondja egyik tanácsadó, hogy mindenképpen enni kell, a másik meg, hogy alig fogyassz belőle! Na ezt is tegyük ma rendbe!

Első kérdés: mi az a szénhidrát? Ide tartoznak azok az ételek, amelyekben cukor, vagy cukorrá bomló anyagok vannak, mint pl. keményítő. Néhány példa: cukor, cukros üdítők, kenyér, krumpli, rizs, müzli, zöldségek, gyümölcsök, kekszek, tészta, pizza, ketchup, csoki, kakaós csiga.

Ezek a bélrendszerünkben cukorrá bomlanak, cukor formájában kerülnek a vérbe. Az emésztés során megemelkedik a vércukorszint, majd ezt követi az inzulinszint emelkedése. Az inzulin egy hormon, amit a hasnyálmirigy termel. Ennek a hormonnak az a feladata, hogy a vércukorszintet lecsökkentse normális szintre, a cukrot bejuttassa a sejtekbe, a maradékot pedig elraktározza zsír formájában. Ha ez a raktározás túlsúlyba kerül, elhízunk! Tehát a hízás folyamata nem a zsír megevésével kezdődik általában, hanem a szénhidrátok evésével! Ezért óriási tévedés sok diétában, hogy zsírszegény étrendet ír elő! Mintha a zsírevés lenne a fő oka annak, hogy a szervezetben zsírfelhalmozódás indul el.

 

De akkor most együnk szénhidrátot vagy ne? A kérdés jogos. Nem mindegy, hogy egy egységnyi ételben mennyi szénhidrát van. Vegyük például a kenyeret. 10 dkg kenyérben 50 g szénhidrát van, ez nagyon soknak számít. Ha megnézzük a retket például, akkor azt találjuk, hogy 2 g szénhidrát van 10 dkg-ban. Érzékelhető az óriási különbség. Ha egy olyan reggelit veszünk példának, amikor egy rántottát megeszünk 10 dkg kenyérrel vagy 10 dkg retekkel, egyik esetben 50 g, a másik esetben 2 g szénhidrátot fogyasztottunk. Nagyon nem mindegy! A gabonákban általánosságban nagyon sok, a zöldségekben pedig jóval kevesebb a szénhidrát, így válasszuk inkább a zöldségeket kenyér helyett!

A cikk szerzője: Dr Dabóczi Andrea. ITT tudhatsz meg többet a szerzőről!


 

A rovatot a Pötyi Papa Életmódváltó Projekt segítségével jött létre. A Pötyi Papa Életmódváltó Projekt egy szakemberekből álló csoport, akiknek az a célja, hogy segítsen a beteg és túlsúlyos ebereknek, elkezdeni az életmódváltást, egyszerűen, érthetően, vidáman, de szigorúan tudományos alapokon. A projekt vezetője maga Pötyi Papa, aki saját példáján kereszül mutatja be a folyamatot és miközben lefogy 20 kg-t, elmondja hogyan csinálja. Tudj meg többet a Pötyi Papa Életmódváltó Projektről ITT!

Kövesd a Pötyi Papa Életmódváltó Projekt és tudd meg, hogyan lehetsz könnyebb és boldogabb:

Facebook – Pötyi Papa Életmódváltó Projekt

Instagram – Pötyi Papa Életmódváltó Projekt

You Tube – Pötyi Papa Életmódváltó Projekt

 

 

Legyen tiéd az első hozzászólás!

Mi a véleményed?

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.


*