Miért hízik el a mai ember?

Mit is ettünk eddig? 

Az európai átlagember étkezése a következőképpen néz ki: sokféle és nagy mennyiségű, gabonából készült étel (kenyér, pizza, péksütemények, müzli, tészta, rizs, kukorica). A lisztből készült ételek kiegészítve finomított cukorral: sütemények. pudingok, kekszek, rágcsák.  Sokféle tejtermék, formailag tej, joghurt, sajtok, túró, tejföl, tejszín. Krumpli többféle formában: sültkrumpli, főttkrumpli, püré, chipsek.  Cukros üdítők, olajos magok (rágcsálni valók). A húsok közül jellemzőbb a csirke, a felvágottak, egyéb húskészítmények (pl. virsli).

Jellemző még az egyre több zöldség és gyümölcs, valamint a gyümölcsből készült termékek (aszalványok, lekvárok, szörpök, gyümölcslevek). A tojás is része sok ember étkezésének, de csak kis mennyiségben.

Ha jól megnézzük, ezeknek az ételeknek legalább a 80%-a szénhidrát, tehát cukrot tartalmazó, vagy cukorrá bomló élelmiszer. Na itt van az egyik legnagyobb probléma! Az étkezésünk 80%-a szénhidrát! Ennek élettani következményeivel néhány hét múlva foglalkozunk, addig is meg kell róla jegyezni, hogy a sok szénhidrát nem a barátunk! A sok szénhidrátot fogyasztó társadalmak jelentős mértékben elhíznak és betegek lesznek (cukorbetegség, magas vérnyomás, stb). Aki az előzőekben felsorolt ételekből rendszeresen és sokat fogyaszt, az nagy valószínűséggel előbb-utóbb el fog hízni.

Az általános étkezési szokások másik nagy rákfenéje, ami napjainkban már kiveri a biztosítékot sok embernél, azok a vegyszerek, adalék anyagok. Hányfélét használ az élelmiszeripar? Közel 400 féle élelmiszer adalékanyag van forgalomban, amit azért tesznek az ételekbe, mert az íze, a formája az eltarthatósága, az állaga sokkal jobban kiszolgálja a nagyipari, távoli szállítást is igénylő élelmiszer láncokat. Az emberek igényei pedig idővel szépen ehhez igazodtak, megszokták az ízfokozókkal és színezőanyagokkal szépített készítmények ízét, kinézetét, állagát. Egy nagyon mesterkélt élelmi környezetbe vezetett el bennünket az iparosodott élelmezés. Pedig ezek az adalékanyagok nem ártalmatlan cukorkák, hanem súlyos egészségkárosodást is tudnak okozni a rendszeres fogyasztóknál.

Ami a testsúlynövekedést a leginkább érinti ebből: néhány nagyon gyakran használt adalékanyag (a nátrium-glutamát és a fruktóz) gátolja a jóllakottság érzését. Tudjátok mit jelent ez? Hogy nem tudsz tartósan jóllakottságot érezni és akkor is enni fogsz, amikor nincs rá szükséged!

Mihez vezet ez? Elhízáshoz!

A cikk szerzője: Dr Dabóczi Andrea. ITT tudhatsz meg többet a szerzőről!


 

A rovatot a Pötyi Papa Életmódváltó Projekt segítségével jött létre. A Pötyi Papa Életmódváltó Projekt egy szakemberekből álló csoport, akiknek az a célja, hogy segítsen a beteg és túlsúlyos ebereknek, elkezdeni az életmódváltást, egyszerűen, érthetően, vidáman, de szigorúan tudományos alapokon. A projekt vezetője maga Pötyi Papa, aki saját példáján kereszül mutatja be a folyamatot és miközben lefogy 20 kg-t, elmondja hogyan csinálja. Tudj meg többet a Pötyi Papa Életmódváltó Projektről ITT!

Kövesd a Pötyi Papa Életmódváltó Projekt és tudd meg, hogyan lehetsz könnyebb és boldogabb:

Facebook – Pötyi Papa Életmódváltó Projekt

Instagram – Pötyi Papa Életmódváltó Projekt

You Tube – Pötyi Papa Életmódváltó Projekt

 

 

 

Legyen tiéd az első hozzászólás!

Mi a véleményed?

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.


*