A hónap embere: Sződi János

Az akolitusként szolgáló ötgyermekes cégvezető

Mintegy tíz éve történt világnézeti váltásának tulajdonítja Sződi János, az Avalon Car(e) Services Kft. ügyvezető-társtulajdonosa, és egyben öt gyermek édesapja, hogy rátalált az üzleti és családi élete közötti egészséges egyensúlyra.

„Tizenvalahány éve úgy álltam hozzá az üzleti élet és a család egyensúlyának kérdéshez, hogy maximum egy-két gyereket szeretnék, és a lehető legjobban fókuszálok arra, hogy a saját vállalkozásom sikeres legyen” – mondja az autókölcsönző cégét, az Avalont 1999-ben még másodállásként létrehozó Sződi János, aki akkor főállásban egy reklámügynökség vezetője volt. Társtulajdonos társával három autóval vágtak bele az autókölcsönzésbe, mára pedig a cég évente több mint 2000 darab bérleti szerződéssel rendelkezik. „Az Avalon kezdeti éveiben nagyon el volt tolódva a munka és a családi életem közötti egyensúly az utóbbi rovására. Akkoriban még a cég minden apró ügyében is nyakig benne voltam. Éjfél után jártam haza, reggel fáradtan, néha akár ingerülten ébredtem.”

Mintegy tíz éve aztán – ahogy fogalmaz – egy „fokozatos világnézeti váltás” történt az életében. Ebben az időszakban ismerte meg Gáspár István atyát, a máriabesnyői egyházközség akkori, ma már Nagymaroson szolgáló plébánosát. „István atya nem ajtóstul rontott a házba, nem azt vágta a fejemhez, hogy mennyire rosszul szervezem az életem. Sokat beszélgettünk, családtáborban is voltunk együtt. Hónapról-hónapra vezetett a helyes útra. Egyszer elvitt az ÉrMe Klub egyik eseményére, amelynek témája éppen a középkorú férfiak válságáról szólt. Harminchét évesen addig nem nagyon gondoltam arra, hogy válságban vagyok, de a klub hangulata, eszmeisége arra késztetett, hogy átgondoljam, jó úton járok-e” – emlékszik vissza a Hotel Benczúrban megrendezett klubestre.

Így István atya lett az, aki valójában visszaterelte Sződi Jánost arra az ösvényre, amelyet gyermekkorából amúgy már ismert. Szüleitől ugyanis vallásos neveltetést kapott, járt hittanra, ministrált, valamint a piaristáknál végezte el a gimnáziumot, igaz fiatal korában „egy kicsit eltávolodott ettől az úttól”.

István atya 2009-ben elkerül Máriabesnyőről, azonban Sződi János már nélküle is ment tovább a plébános által elindított úton. Két éves képzés után ugyanis 2011-ben akolitussá avatták, így azóta rendszeresen szentleckét olvas fel, és áldoztat a máriabesnyői bazilikában. Egyben közgazdászként tagja az egyházközség gazdasági tanácsának.

A fokozatos világnézeti átalakulásának egyik fontos mozzanataként emlékszik vissza 2009 húsvétjára. Ez az időszak a Magyarországon is végigsöprő globális pénzügyi és gazdasági válság kellős közepének számít. A válság az autókölcsönzési szektort, illetve a Sződi János többségi tulajdonában lévő Avalont is érintette. „Ekkor fogalmazódott meg bennem az, hogy köszönetet mondjak az Úrnak az eddig elért sikerekért, és az Ő kezébe adjam a cég sorsát. Azt mondtam: Uram, Te adtad, lehet, hogy most elveszed, de én eddig is köszönök mindent. Amikor ezt így ki tudtam mondani, és el tudtam engedni azt, hogy majd mindent én megoldok, akkor azt a választ kaptam, hogy hogy tegyem meg azt, ami rajtam múlik, a többit pedig bízzam az Úrra. A válságot elképzelhetetlen módon túléltük. Úgy hiszem, ebben a gondviselés nagyon komoly szerepet játszott”.

Egyben ebben az időszakban tisztul le benne az is, hogy valójában milyen mértékben kellene a cég ügyeivel foglalkoznia: „Megértettem, az nem jó út, hogy mindent én akarok irányítani a cégemmel kapcsolatban. Meg kell bízni a munkatársakban, üzlettársakban, még akkor is, ha ők esetleg más véleményt képviselnek például egy-egy szerződéskötéssel kapcsolatban. Most már sikerült egyre több feladatot delegálnom, olyan céges struktúrát kiépítenem, ami operatív szinten csak rendkívüli esetben igényli a részvételemet.” Sződi János szakmai karrierje pedig nem sínylette meg, hogy átalakította a cégvezetéshez való viszonyát. A Magyar Autókölcsönzők Szövetségétől (MAKSZ) 2014 februárjában megkapta az Év Autókölcsönzője 2013 díjat. Az elismerést a MAKSZ megfogalmazása szerint szakmai eredményeivel és a CarSharing (közösségi autó) szolgáltatás hazai piacra történő bevezetésével érdemelte ki.

A mintegy tíz évvel ezelőtti világnézeti fordulat idején születik meg Sződi János második gyermeke, majd ezt követően még három taggal bővül a család. Úgy érzi, öt gyermek (a legidősebb most megy gimnáziumba, míg a legfiatalabb alig egy éves) mellett is most sokkal könnyebben tudja összeegyeztetni a családi és az üzleti életet, mint amikor még csak egy gyermeke volt, de más felfogásban vezette cégét. Ebben kiemelt szerepet tulajdonít feleségének: „A mi esetünkben is igaz, hogy egy sikeres férfi mögött egy még sikeresebb nő áll”.

Úgy véli, a tíz évvel ezelőtti helyzethez képest most a családja nem látja annak kárát, hogy cégvezető. „Az autókölcsönzés nonstop üzemnek számít, régen a hétvége is a munkáról szólt. Ma viszont már a hétvégéket a családdal töltöm, és ha nem is napi 8, de 9 órás munka mellett sikerül a megfelelő mederben tartanom a céget. Reggel én viszem óvodába, iskolába a gyerekeket, és vacsoraidőben már otthon vagyok”.

Legyen tiéd az első hozzászólás!

Mi a véleményed?

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.


*