A hónap embere: Szóda Ákos

„A vállalkozásomért, és nem a vállalkozásomban dolgozom” – vallja a FaroWorks vezetője

Azért is szakított az alkalmazotti léttel, és vált teljesen vállalkozóvá, hogy több ideje jusson családjára, illetve az akkor született kisfiára. Szóda Ákos, a FaroWorks marketing produkciós ügynökség ügyvezetője számára a váltás bejött. A korábbi időszakkal szemben már csak nagyon ritkán történik meg, hogy otthon is a munkával kelljen foglalkoznia. A cégvezetés és a családi élet mellett arra is szakít időt, hogy a „közjót szolgáló” dolgokat támogasson. Ezt az ÉrMe Klubban találta meg, amely az etikus elveket az üzleti életben is követni kívánó vállalkozók, cégvezetők gyűjtőhelyeként szolgál.

„Abban, hogy felszámoltam az alkalmazotti létemet, és teljes mértékben vállalkozó lettem, szerepet játszott az is, hogy megszületett a kisfiam” – meséli Szóda Ákos, a FaroWorks marketing produkciós ügynökség ügyvezetője, miként hagyta maga mögött a mintegy 15 évig tartó alkalmazotti létet. „Azt gondoltam, hogy nagyobb szabadságom lesz, ha minden időmet az addig úgymond másodállásban működő vállalkozásomra fordítom, és nem egy cég alkalmazottjaként dolgozom tovább. A kisfiam születése óta mintegy három év telt el, és úgy tűnik, hogy az élet igazolja ezt a várakozásomat” – vonja meg az azóta eltelt időszak mérlegét.

Szóda Ákos döntése a saját cég alapítására annyiban nem volt váratlan, hogy vállalkozó családban nőtt fel, igaz szülei is dolgoztak egy időben alkalmazottként. A vállalkozói és az alkalmazotti lét között azt tartja lényeges különbségnek, hogy saját vállalkozásában az embernek többet kell dolgoznia, mint alkalmazotti viszonyban, viszont az idejét szerinte egy vállalkozó szabadabban tudja beosztani.

„Nagyon örülök annak, hogy több értékes időt tudok együtt tölteni a kisfiammal ahhoz képest, mintha alkalmazottként dolgoznék. Ma már otthon nem nagyon dolgozom, tíz évvel ezelőtt viszont még este 10-11-ig is a gép előtt ültem. Ekkor még alkalmazottként dolgoztam, igaz, úgymond másodállásban már ekkor is volt egy kisebb vállalkozásom. Az otthoni munkának véglegesen a kisfiam születése vetett véget. Törekszem arra, és szerintem sikerrel, hogy amikor otthon együtt van a család, akkor lehetőleg ne dolgozzak. Persze vannak még olyan helyzetek, amikor elengedhetetlen, hogy felvegyek egy telefont vagy válaszoljak egy e-mailre, de ez már igen ritkán fordul elő.”

Egy tudatos belső munka eredményének tartja, hogy otthon csak a nagyon szükséges esetekben foglalkozik a cége ügyeivel. „A munka megfelelő szervezése, a feladatok delegálása mellett magamban is át kellett formálni az addig berögződött prekoncepciókat, elveket. Meg kellett tanulnom bízni a munkatársaimban. Azt vallom, hogy az ember akkor tud sikeres vállalkozást csinálni, ha a vállalkozásáért dolgozik, és nem a vállalkozásában. Bár én is értek valamennyit a marketing produkciós munkákhoz, az effektív, operatív munkát szakemberek végzik el, így az én hatáskörömbe az üzleti adminisztráció és a stratégiai döntések tartoznak.”

Szóda Ákos pár éve aktívan látogatja az ÉrMe Budapest Klub havi estjeit, sőt a Klub grémiumának a tagja, és így szervező feladatokat is ellát a civil szerveződésben. „Hol több, hol kevesebb időm van az ÉrMe Klubra, de törekszem arra, hogy a munka és a család mellett erre is jusson idő. Igényem van erre, de egyben kötelességemnek is tartom, hogy a munka és a család mellett tudjak szakítani időt olyan dolgok elősegítésére, támogatására, amelyek egy kicsit a közjót szolgálják. Otthon vallásos neveltetést kaptam, ferences gimnáziumba jártam, így ez a fajta irány mindig is jelen volt az életemben. Most pedig az ÉrMe Budapest Klub keretében találtam rá a megfelelő szellemi táplálékra, arra a fórumra, ahol hasonló gondolkodású emberek, vállalkozók társaságában tudok különböző témákról eszmét cserélni. Ennek a közösségnek a keretein belül egyben lehetőség van olyan munkavégzésre, amivel a közjót tudjuk támogatni.”

A KÉRME (Keresztény Értékmegőrző Egyesület), illetve társzervezetei (így az ÉrMe Budapest Klub) által megszervezett, az üzleti vezetők hétköznapi tapasztalatairól szóló hároméves programsorozat 2017 elején tartott zárókonferenciájának szervezésében is részt vett Szóda Ákos. Ezen a konferencián többek között a cégvezetés és a családi élet egyensúlyáról is szó esett. „Az itt elhangzottak is megerősítették bennem azt, hogy egy vállalkozás számára nem feltétlenül a pénz termelésének kell az elsődleges és egyetlen célnak lennie. Nem vonom kétségbe, hogy fontos a pénz egy vállalkozásban, azonban azt is gondolom, hogy lehet etikusan is vállalkozni.”

Szóda Ákos szerint nem véletlen, hogy az ÉrMe Klub estjeit látogató vállalkozók, cégvezetők szívesen kötnek egymással üzleteket, mert „egyfajta ősbizalom” alakult ki közöttük: „egy közösség tagjai vagyunk, hasonlóan gondolkozunk, és az üzleti életben etikus elvek alapján keresünk partnereket”.

Legyen tiéd az első hozzászólás!

Mi a véleményed?

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.


*