A böjt nem fogyókúra!

A böjt

 

Sokan összetévesztik a böjtöt, az ételtől való tartózkodást egészségügyi célból és a fogyókúrát. Ezek között sok átfedés van a kivitelezést tekintve, de a kiindító okok nagyon különbözőek. Tegyük tisztába ezt a kérdést!

A böjt lelki indíttatásból történik: ha a figyelmünket a lelki dolgokra szeretnénk irányítani, visszaveszünk bizonyos ételek fogyasztásából, vagy teljesen lemondunk azokról, vagy bizonyos ideig nem fogyasztunk egyáltalán ételt. Így lehet közelebb kerülni lelkünknek azon részéhez, amit egyébként elhomályosít a finom ételekkel való foglalkozás, a hasunk telerakása és az ételek élvezete. A böjt célja a lelki fejlődés.

A fogyókúra egyetlen célja a fogyás. Ez eszköztárát tekintve nagyon különböző lehet: fogyiszerek, bogyók, különböző étrendek betartása, mozgás beiktatása, természetgyógyászati módszerek alkalmazása. Ez a cél akkor is megvalósul, ha közben az egészségünk károsodik vagy lelkileg önzőbbé, megkeseredettebbé válunk. Sok fogyókúrának sajnos ez az eredménye. A másik hátulütője, hogy ideig-óráig tart, ezért a hatása is átmeneti, jön a jojó effektus.

Az egészségügyi célból bizonyos ételek megvonása szintén átmeneti. Ide tartozik, ha valaki a bélrendszer „tisztulása” miatt időszakosan pl. heti gyakorisággal kihagy 1-1 napi étkezést, vagy tejcukor érzékenység miatt kihagyja a laktóz tartalmú ételeket. Ennek a megszorításnak a testi egészségünk megőrzése ill. helyreállítása a célja.

 

Mindhárom esetben erősödhet az akarat, acélozzuk az idegeinket, kitartóbbak leszünk bizonyos dolgok elérésében.

 

Mivel most a keresztény világban böjti időszak van, röviden írok a böjt és a húsevés gyakorlati oldalairól. Sokan kérdezik, hogy egy húsos étrend esetén mit eszünk, ha jön a böjt? Hát ez nem akkora probléma, mint azt sokan gondolják. Böjtidőben lehet tojást, halat és zöldségeket enni. Sőt lehet húsmentes szalonnát is fogyasztani, tehát még így is elég széles a „választék”.  A lényeg, hogy olyan ételt együnk, ami nem a legnagyobb kedvencünk ezek közül. Tehát én nem most fogom elkészíteni legkedvencebb sült harcsámat! Főtt tojás fehérszalonnával kiválóan megteszi. Megfelelően tápláló és elég egyszerű ehhez az időszakhoz. Egyhangú? Igen, de hetente egyszer még így is könnyedén vállalható! Töltekezzetek lelkileg is!

 

 

Legyen tiéd az első hozzászólás!

Mi a véleményed?

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.


*