Értékek – lendület – függetlenség CitizenGO – egy aktív online közösség a keresztény értékek védelmében

Még 10 éve sincs, hogy néhány spanyol családapa az országukban tapasztalható politikai változásokra reagálva összefogott, és létrehozott egy online petíciós oldalt az emberi élet, a házasság, a család és a kereszténység védelmében. Úgy érezték, nem hagyhatják, hogy a fejük felett meghozott politikai döntésekkel tönkre tegyék gyermekeik jövőjét, kiirtsák a keresztény értékeket a közoktatásból, vagy árucikként kezeljék a születendő életeket.

Mi, a CitizenGO munkatársai hiszünk a Gondviselésben. Hiszünk abban, hogy minden olyan törvény vagy politikai döntés, amely nem illeszkedik Isten tervébe, hosszú távon nem maradhat fenn. De abban is hiszünk, hogy meg kell tennünk a saját részünket, hogy a keresztény értékek megjelenjenek a törvényekben és a politikai döntésekben. Ehhez pedig összefogásra van szükség! Ez a keresztény összefogás testesül meg a CitizenGO-n keresztül.

 

Hogyan működünk?

A CitizenGO egy közösség és egy internetes petíciós oldal egyben. A spanyol központ létrehozott egy honlapot, ami technikai hátteret nyújt ahhoz, hogy bárki – nemcsak a CitizenGO munkatársai – elindítson egy online petíciót vagy levelet. A működésünk a továbbiakban egyszerű: online petíciókat és kéréseket küldünk szét egy levelezőlista segítségével. A CitizenGO leveleivel így eljuttathatjuk véleményünket a döntéshozók felé, legyen az az ENSZ Biztonsági Tanácsa, az Európai Parlament egyik képviselője, egy vállalat vezetője vagy a helyi polgármester. Ez túlmutat az egyszerű aláírás gyűjtő petíciókon, mivel a petíció írója és annak minden aláírója személyes levelet küld a címzettnek.

 

Mit teszünk a gyakorlatban?

Nézzünk egy rövid példát! Tegyük fel, hogy a városunk kórházának nőgyógyászatán szeretnénk a magzati fejlődésről egy képsorozatot kiállítani. A képi anyag a rendelkezésünkre áll, csak a kórházigazgató és az osztályvezető főorvos beleegyezése szükséges. A terv reális, nem megvalósíthatatlan. Nem olyat kérünk, amibe biztosan beletörne a bicskánk.

A CitizenGO oldalán (www.citizengo.hu) összeállítjuk kedves hangú, mégis határozott kérésünket a kórház felé. A hozzánk csatlakozók részére négy-öt bekezdéseben leírjuk, hogy miért fontos ez a kérés, miről is szól a dolog. Az intézmény honlapjáról bemásoljuk a címzettek nevét és e-mail címét, egy szép – és megfelelő felbontású – képet csatolunk a petíciónkhoz, és már indulhat is! Aláírjuk a petíciót (nevünk, e-mail címünk és irányítószámunk megadásával) és elküldjük ismerőseinknek a petíció linkjét e-mailen, Facebook-on, helyi újságcikken, stb. keresztül. Ha összegyűlt néhány száz vagy akár ezer aláírás, kinyomtathatjuk a pdf-ben letölthető aláírásokat, hogy személyesen – akár a sajtó bevonásával – átadjuk a döntéshozónak őket. Így nemcsak e-mail keresztül, de papíron is megkapják az aláírásokat, amivel növeljük az online petíciónk hatékonyságát. Hiszen már az aláírás pillanatában e-mailen megkapták az általunk írt levelet minden egyes aláírótól, azaz a címzett postafiókjába már megérkezett annyi levél, ahány aláírásunk van.

 

Dinamikus növekedés

A petíciós oldal és a levelezőlista két különböző dolog. A CitizenGO csapata nagyjából hetente küld levelet tagjainak a CitizenGO levelezőlistán keresztül, így tagságunk igencsak hamar, néhány éven belül több, mint 8 millió tagot számlál világszerte. Hogyan lehet ilyen rövid idő alatt egy ekkora közösséget felépíteni?

 

                     “Kulcs az értékek, a lendület és a függetlenség.”

 

A CitizenGO kimond olyan értékeket és olyan véleményt, ami nem illeszkedik a politikailag korrekt világba. Megteheti, hiszen független a politikai pártoktól és kormányoktól, a szervezet fenntartásához szükséges anyagi hátteret adománygyűjtésből fedezi. Nem kell kompromisszumokat kötnie a „fenntartóval”, a „támogatóval”, mert azok segítik a létét, akik egyetértenek a fő csapásiránnyal. Pontosan az a tiszta, kimondott, kompromisszumok nélküli vélemény köti össze a CitizenGO több milliós tagságát, amire égető szükség lenne a médiában, az egyházakban és a politikában egyaránt! A CitizenGO megjelenése ezt a vákuumot töltötte be. Az emberek hisznek a keresztény értékek erejében, és lépéseket tesznek a hitükért. Támogatják azt a szervezetet, amelyik megteszi azokat a lépéseket, amire nekik nincs erejük, idejük vagy lehetőségük.

 

Kicsi a csapat, de a tagokkal erős

A CitizenGO terve évről évre alakul. Néhány európai országban indult a keresztény értékek védelmében, majd teret nyert Amerikában, Ázsiában és újabban Afrikában is. Szervezeti felépítését tekintve technikusokra és kampányfelelősökre osztható. A technikusok biztosítják a petíciós oldal és a levelezőrendszer működését, a kampányfelelősök pedig a nemzetközi és hazai kampányok tartalmáért felelnek. Az anyagi hátteret az adománygyűjtő kampányokon keresztül biztosítjuk. A nyugat-európai országokban és az Egyesült Államokban élő tagjaink támogatása képes kiegyensúlyozni a kevesebb támogatást küldő, azonban értékrendileg erősebb országokat. A humán erőforrásokat tekintve meglepő, hogy a szervezet alig 30 munkatársat számlál, miközben több, mint 8 millió tagot „szolgál ki”.

 

A távlatok

Terveink között szerepel a területi terjeszkedés (afrikai és ázsiai országok), és az offline kampányok erősítése (üldözött keresztények segítése, személyes részvétel a nemzetközi szervezetekben). Cél az online és az offline világ ötvözése, felépítve az online közösség minél erősebb offline jelenlétét.

 

Érdekes módon a CitizenGO egyik alapelve egy 20. századi feminista, Margaret Mead gondolata, miszerint „Soha ne kételkedj abban, hogy egy gondolatokkal teli, elkötelezett emberekből álló kis csoport megváltoztathatja a világot”. Ilyen kis csapat a keresztény értékekért kiálló CitizenGO.

 

Frivaldszky Edit

Legyen tiéd az első hozzászólás!

Mi a véleményed?

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.


*