Járuljunk hozzá az EU kulturális és nyelvi sokszínűségének megőrzéséhez!

Online aláírási kampány indult a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelméért. Az uniós polgári kezdeményezés célja, hogy az őshonos kisebbségek ügyének rendezése ne tagállami, hanem európai uniós hatáskörbe tartozzon.

„Kedves Európa!

Mi, erdélyi magyarok hozzád tartozunk. Kultúránkkal gazdagítunk, hagyományainkkal színesebbé teszünk téged. Most rajtad a sor: állj ki értünk, nemzeti kisebbségekért. Olyan Európát akarunk, ahol mi is szabadon használhatjuk anyanyelvünket és nemzeti szimbólumainkat. Egyenlő bánásmódot akarunk, mert teljes jogú polgáraid vagyunk! (…)” *

Az Európai Unióban az őshonos nemzeti közösségek védelmét biztosító átfogó, megfelelő és egységes szabályozás jelenleg nem létezik. Ebben a kérdéskörben az elmúlt évtizedek alatt a tagállamok nem tudtak konszenzusra jutni.

A Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezést 2017 tavaszán jegyezte be az Európai Bizottság. Az aláírásgyűjtést a FUEN (Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója) indította el.

Nekünk természetesen a Kárpát-medencében élő külhoni magyarok jogvédelme a legfontosabb, így elsősorban erre figyelünk. De jó tudni, hogy számos más európai országban is zajlanak aláírás gyűjtések, például Baszkföldön, illetve Dél-Tirolban, Franciaországban a Bretagne kisebbség gondozásában, Szlovéniában, Horvátországban, Hollandiában, Ausztriában és a balti államokban.

Ahhoz, hogy az Európai Bizottság is foglalkozzon a felvetéssel, 2018. március végéig egymillió aláírást kell összegyűjteni az EU legalább hét tagországában.

Az online aláírás mindössze 3 percet vesz igénybe, és az űrlap kitöltésére magyarul is van mód: https://ec.europa.eu/citizens-initiative/32/public/#/

(Az űrlapok különböznek egymástól, ezért fontos kiválasztani az állampolgárságnak vagy a bejelentett lakóhelynek megfelelő országot!).

* http://www.jogaink.eu/

1 Comment

Mi a véleményed?

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.


*