„Cursillo a börtönben”: oktatófilm egy sajátságos börtönmisszióról

November 16-án, az Eötvös10 kulturális központban mutatták be a börtöncursillóról szóló kétrészes filmet. Az esten az érdeklődők egy sajátos börtönmisszióval ismerkedhettek meg.

A kezdeményezés a Cursillóra, erre a spanyol eredetű, egyházi lelkiségi mozgalomra épül. Olyan lelkigyakorlatra, ami esetenként fájdalmas szembenézéssel jár, de az Istennel és az embertársakkal való találkozásra is lehetőséget ad. A fogvatartottak a lelki élményeken túl új barátságokkal gazdagodnak, közösségeket teremtenek, támogatják egymást, erősödik az önbecsülésük, elhiszik, hogy van jövő számukra, gyakran ösztönző példaképpé válnak a többiek számára.

A magyar cursillisták 2014-ben kezdtek el cursillós lelkigyakorlatokat tartani a börtönökben. Azóta 10 börtönben, illetve fegyházban összesen háromszáz fogvatartott vett részt a 17 cursillón. A misszió sikeresnek bizonyul, a beszámolók konkrét, mérhető eredményekről szólnak, a tapasztalatok szerint a lelkigyakorlat elvégzői büntetésük letöltése után nem visszaesők, a civil cursillo közösségek segítségével sokan elhelyezkednek, és a társadalom hasznos tagjaivá válnak.

Hevér Zoltán, a film rendezője hangsúlyozta: nem dokumentum-, hanem oktatófilmet készítettek, azzal a szándékkal hogy a cursillós közösségekből minél többen vállalkozzanak a börtönmisszióban való részvételre.

(A film létrejöttét az EMMI, a Nemzeti Együttműködési alap és a Szent Miklós Alapítvány támogatta).

Forrás: Magyar Kurír (https://www.magyarkurir.hu/hirek/bemutattak-budapesten-cursillo-bortonben-cimu-filmet#lightbox%5B’g82680’%5D/0/); http://bortoncursillo.hu/

Legyen tiéd az első hozzászólás!

Mi a véleményed?

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.


*