Esély a termelőnek, támogatás a rászorulóknak – Bemutatkozik a VeddEgyütt termelői vásár

 
Napjainkban egyre népszerűbb a termelői piacokon való vásárlás. Ezek lényege, hogy a vásárló közvetlenül a termelőktől, biztos forrásból jut hozzá az egészséges termékekhez. A VeddEgyütt termelői vásár több helyszínen működik, és egyik különlegessége, hogy a bevétel egy részét jótékony célra fordítják: felajánlják rászorulóknak, vagy egy adott cél megvalósítását támogatják belőle. A Margit körúti ferences plébániához tartozó vásár bevétele a Ferences Alapítványon keresztül jut el a kárpátaljai szegényekhez. Polgár Balázzsal, a program vezetőjével és Stark Júliával, a második kerületi vásár szervezőjével beszélgettünk.

 

Ferences Sajtóközpont: Mit kell tudnunk a VeddEgyütt termelői vásárról?

 

Stark Júlia: A VeddEgyütt első ránézésre ugyanolyan közösségi vásár, mint a többi. Nálunk is előre leadott rendelési rendszer működik, és a termelő, egy bizonyos értékű előrendelés esetén, kedvezményes áron, a megadott időpontra, személyesen jön el hozzánk – a Margit körúti közösség esetében a Tamás Alajos irodaház parkolójába. Fontos, hogy egy ilyen kezdeményezésnek mindig érezhető a közösségösszefogó hatása, mivel az átvételi időpontok alkalmával találkozhatnak az egy plébániához tartozó családok. A VeddEgyütt vásár a karitatív része miatt különleges, hiszen a bevétel öt százalékát minden esetben valamilyen jótékony cél támogatására fordítjuk. Itt, a Margit körúton a jótékonysági jutalékot a kárpátaljai rászorulóknak ajánljuk fel, a Ferences Alapítványon keresztül.

 

A többi átvételi ponton milyen jótékony célra fordítják ezt az öt százalékot?

 

Polgár Balázs: Néhány helyen a katolikus karitásszal összefogva segítünk a rászorulóknak, néhol pedig az adott iskola munkásságát támogatjuk. Ezt mindig a helyi közösség határozhatja meg, hiszen ennek a vásárnak az is fontos eleme, hogy azok, akik összefognak, meghatározhatják: számukra mi az a fontos cél, amit támogatni szeretnének.

 

Hogyan indult el a VeddEgyütt?

 

Balázs: Bennem már hat-nyolc éve megfogalmazódott a gondolat, hogy valósítsunk meg egy különleges termelői piaci láncot. A motiváció több okból ered: én informatikusként végeztem, és mindig foglalkoztatott, hogyan tudnám az indíttatásaimat összegyúrni a szakmai képességeimmel. A közösségi vásárok egyik legfontosabb eleme, hogy legyen egy személy, aki összefogja a közösség tagjait, megtalálja a termelőket és megszervezi a rendeléseket. A VeddEgyütt vásár és az online felületünk létrehozásának célja, hogy ezt a szervezési munkát megkönnyítsük: az online adatbázison keresztül a közösségek termelőket, a termelők pedig vásárlói köröket találhatnak, akik ezután egymással egyeztetve önszerveződő módon kiírhatják a vásárokat. A felületen keresztül leadott rendelések alapján hozzuk össze az átvételt.

 

Hogyan kerültél bele személyesen ebbe a programba?  

 

Júlia: Tagja vagyok a Magit körúti plébánia képviselő-testületének. A Balázs által felvetett termelői vásár ötletét a testület világi vezetője nagyon nagy örömmel fogadta, és rögtön kerestek valakit, aki foglalkozni tudna az üggyel. Mivel nekem is nagyon megtetszett az ötlet, jelentkeztem erre a feladatra. Egyrészt azért, mert már korábban is hallottam hasonlóan jó kezdeményezésekről, amelyekhez szívesen csatlakoztam volna, másrészt pedig régóta kerestem, hogy hogyan tudnám aktívabban kivenni a részemet a plébánia életéből.

 

Mi a rendelésnek a folyamata, és kik szoktak rendelni?

 

Júlia: Ez helyszínenként eltérő lehet, de itt a Margit körúton úgy működik, hogy minden héten kiküldünk egy körlevelet az adott heti vásár információiról. A veddegyütt.hu oldalon határidőig leadott rendelések alapján a termelők eldöntik, hogy megéri-e nekik kiszállítani a termékeket. Szerencsére az esetek döntő többségében összejön annyi rendelés, hogy megérje nekik a kiszállítás. Az idők folyamán kialakult azoknak a termelőknek a köre, akik rendszeresen jönnek, de időről időre új termelők is becsatlakoznak: legújabban például boldog tanyasi csirkével. Vannak olyan családok, akik minden héten rendelnek, de sokszor vannak új tagok is. Egyébként a már említett honlapra bárki regisztrálhat. A bejelentkezés után gyorsan és egyszerűen lehet rendelni, valamint minden más hasznos információ is megtalálható itt.

 

Hol vannak a vásárok?

 

Balázs: Egy vidéki és három budapesti helyszínen vagyunk jelen, de reményeink szerint évről évre több helyen indulhat majd el a VeddEgyütt program. A négy állandó helyszínünk Budapesten a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola, a Budapest-Kelenföld Szent Gellért Plébánia, és a Margit körút, vidéken pedig a biatorbágyi vásár, de alkalmi vásárunk már több mint tíz helyszínen volt és reméljük, hogy ez a szám csak növekedni fog. Szeretnénk eljutni munkahelyi közösségekhez is, ahol a dolgozók együtt tudnak rendelni. Ebben a körben is fontos lenne, hogy a termelők és a vásárlók rajtunk keresztül egymásra találjanak.

 

Miért éri meg nálatok vásárolni?

 

Balázs: Sok dolgot lehetne válaszolni erre a kérdésre. Egy történettel kezdeném. Pár évvel ezelőtt a kismarosi ciszterci nővérek egy hasonló akciót indítottak: a helyi termelők nagy válságban voltak és már a gyümölcsösök kivágásán gondolkodtak, mivel nem tudták eladni a termést. Ekkor a nővérek megpróbálták összehozni a termelők kínálatát a városi lakosok igényeivel. Ez annyira jól sikerült nekik, hogy egy idő után nehezen megoldhatóvá vált ennek a folyamatos szervezése, mert meghaladta az energiájukat. Többek között az ő segítségükkel indultunk el, ők azóta is rendszeres partnereink, és a kezdeményezés fejlesztésében lelkesítő támogatóink.
Általuk sok olyan szociális szövetkezettel kerültünk kapcsolatba, akik vidéken kifejezetten azért jöttek létre, hogy a helyi lakosok számára munkát biztosítsanak a termések feldolgozásával – legyen szó akár húsról, zöldségről, gyümölcsről – majd ezeket Budapesten próbálják eladni. Többekkel ezen a vonalon találtunk egymásra, hiszen ezeknek a szervezeteknek pont arra van szükségük, hogy legyen értékesítési csatornájuk a városi emberek felé, a városi embereknek pedig nagy igényük van a minőségi termékek megvásárlására. A VeddEgyüttnél a kereslet és a kínálat összehangoláshoz próbálunk egy új módszert felépíteni, és kihasználni a közösségi összefogásban lévő erőt.
Végeredményben pedig elmondhatjuk, hogy dupla támogatás, ha valaki rajtunk keresztül vásárol: egyrészt sok vidéki termelőnek biztosíthatjuk ezáltal az értékesítési lehetőséget, másik oldalról pedig – ahogyan azt már korábban említettük – itt, a Margit körúti vásár esetében a Ferences Alapítványon keresztül kárpátaljai rászorulóknak ajánljuk fel a bevétel öt százalékából álló jótékonysági jutalékot.

 

Mi a személyes motivációtok?

 

Balázs: Számomra, onnantól kezdve, hogy megszülettek a gyermekeim, kifejezetten hangsúlyos lett, hogy mit eszünk otthon. Mindig próbálok odafigyelni arra, hogy természetes élelmiszer kerüljön az asztalra, és lehetőleg ne “ipari” élelmiszer, amiknek a káros hatásairól ugyan még keveset tudunk, de szerepet játszhatnak különböző betegségek, érzékenységek, allergiák kialakulásában. A szűkebb környezetünkön túl ugyanakkor felelősek vagyunk a teremtett világért is: hiszem, hogy a teremtésvédelem egyik kulcseleme, hogy felelősséggel vásároljunk. A legnagyobb hatást talán azzal tudjuk elérni, ha tudatosak vagyunk a fogyasztásban. A mi célunk, hogy a vásárlóink számára biztosítsuk ezt: például azáltal, hogy a lehető legközelebbről hozzuk a terméket, hogy a szállítás kevesebb energiát használjon fel. Fontos az is, hogy olyan termelőktől vásároljunk, akikről tudjuk: környezetkímélő módon gazdálkodnak, becsületesen dolgoznak, és rendesen kifizetik az alkalmazottjaikat. Összefoglalva: próbálunk olyan utakat találni, ahol a közösség erejét kihasználva, összefogva, csökkenteni tudjuk fogyasztásunk ökológiai lábnyomát. Úgy is mondhatjuk, hogy a VeddEgyütt egy rövid értékesítési láncot támogató platform, ahol közvetlenül összekötjük a termelőket a fogyasztókkal.

Júlia: Nekem nagyon fontos, hogy személyesen ismerjük a termelőt. Az átvétel során többször előfordult már, hogy valakinek valamilyen kérdése volt, amire első kézből kaptunk választ, hiszen magától a termelőtől tudtuk megkérdezni például azt, hogy a tojás pontosan milyen tyúkoktól van, és azokat mivel etetik. Egyszóval tényleg minden információnk megvan a termékekről. Azt is nagyon jónak tartom, hogy minden árucikk mögött van egy arc, a termelő, aki vállalja, hogy olyan élelmiszert hoz a piacra, amit ő maga is megenne.

Balázs:  Ahhoz, hogy egy ilyen közösségi vásár összejöjjön, kellenek a termelők, kellenek a vásár szervezői, akik megszervezik a termelők helyszíneit egy kiszállítási lánc szerint, de nagyon fontos az – és ezzel az egész vásár közösségi oldalát szeretném megvilágítani –, hogy a helyi közösségben legyen a vásárnak egy felelőse, aki népszerűsíti az ötletet, visszajelzéseket gyűjt: kinek mire van szüksége, miben lenne érdemes bővíteni a kínálatot, hogyan lehet még kényelmesebb a szervezés.

Júlia: A Margit körúton ez az én szerepem. Próbálom terjeszteni a tudnivalókat: körleveleket írok a különböző listákra a rendelési határidőkről, a vásárokról, a termelőkről, és jelen vagyok az átvételi napokon, visszajelzéseket gyűjtök.

 

Elégedettek a vásárlók?

 

Júlia: Mivel sok állandó vásárlónk van, akik hétről hétre visszatérnek, ezért biztos vagyok benne, hogy ők elégedettek – de természetesen személyes visszajelzést is kaptunk már ezzel kapcsolatban. Néhány család csak egyszer-kétszer vásárol nálunk. Ez különösen a tavaszi és nyári időszakban jellemző, a szezonális gyümölcsök idejében. Erre egyébként készülünk is minden évben: a szezonális gyümölcsök érkezését mindig jobban meghirdetjük, akciókat is tervezünk ezekre az időszakokra, amelyek mindig több embert mozgatnak meg.
Ehhez kapcsolódóan meg is említeném a kezdeményezés egyik fontos tulajdonságát: tudatosnak kell lenni. Itt nem arról van szó, hogy hazafelé beugrom a sarki boltba megvenni, amire szükségem van. Előre ki kell találni, hogy miből és mennyit szeretnék, és ezt előre meg is kell rendelni a termelőtől: ugyanis ebből derül ki, hogy megéri eljönnie, vagy nem. Fogyasztási tudatosságot igényel ez a fajta vásárlási mód, és szerintem ez nagyon jó dolog.

Hogyan jut el az adomány a rászorulókhoz, a Margit körúti vásár esetében a kárpátaljai szegényekhez?

 

Balázs: A vásárok végeztével a bevétel öt százalékát a Ferences Alapítvány számlájára utaljuk, kárpátaljai rászorulók címkével ellátva, akik a kinti ferences testvéreket bízzák meg azzal, hogy a felajánlott összeget kezeljék. Annak ellenére, hogy sok esetben a nálunk vásárolt termékek árai még a piaci áraknál is alacsonyabbak, az elmúlt évben közel százötvenezer forintnyi adomány gyűlt össze a közösségi vásárokon.

 

Lehet-e csatlakozni a kezdeményezéshez új helyszínekkel?

 

Balázs: Igen, sőt kifejezetten bátorítjuk a különböző közösségeket, hogy hozzanak létre átvételi pontot; akik pedig vásárolnának, azok regisztráljanak és jelentkezzenek be ide! Ha valahol összejön így 15-20 érdeklődő, akkor szervezünk hozzájuk is vásárokat, de ők maguk is hívhatnak meg termelőket, akár ismerősöket is.
De bátorítjuk a termelőket is a csatlakozásra, hiszen az a célunk, hogy minél több termelőnek és minél több közösségnek tudjunk segíteni az ország egész területén, és a közösségi jutalékkal minél több helyi ügy juthasson forráshoz.

 

 

A VeddEgyütt vásár átvételi napja a Margit körúti plébániához kapcsolódóan csütörtökönként van, a Tamás Alajos irodaház parkolójában. Fontos, hogy a rendeléseket minden esetben előre le kell adni, hiszen a termelők csak annyi árut hoznak értékesítésre, amennyit a vásárlók kérnek. A rendelési határidőkről és az egyéb helyszínekről a www.veddegyutt.hu oldalon tájékozódhatnak. A Ferences Alapítványról bővebben, és a kárpátaljai rászorulók támogatásáról IDE kattintva olvashatnak. 

 

Varga Mónika – Ferences Sajtóközpont, Ferences Alapítvány

Fotó: Brückner Dénes

Legyen tiéd az első hozzászólás!

Mi a véleményed?

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.


*