Az UNIAPAC

„A keresztény vezetők nemzetközi találkozási fóruma, melynek célja a keresztény
társadalmi eszme terjesztésének elősegítése az üzleti világban.”

Az UNIAPAC szó az „UNion Internationale des Associations PAtronales Catholiques” (Katolikus Munkaadók Szervezeteinek Nemzetközi Uniója) elnevezés kezdőbetűiből tevődik össze. A brüsszeli székhelyű nonprofit szervezet 25 országban van jelen, és mintegy 20 további országgal áll kapcsolatban.

Rövid történeti áttekintés

Az UNIAPAC-ot 1931-ben, a Rerum novarum enciklika megjelenésének 40. évfordulója alkalmából hozták létre holland, belga és francia keresztény cégvezetőket tömörítő egyesületek (olasz, német és csehszlovák megfigyelők részvételével) Rómában – eredetileg „Conférences internationales des associations de patrons catholiques” (Katolikus Vállalatvezetők Nemzetközi Egyesületeinek Konferenciája) néven.

A II. világháborút követően további európai és latin-amerikai országok csatlakoznak a szervezethez, mely 1949-ben veszi fel az „Union internationale des associations patronales catholiques” nevet.

1962-ben az UNIAPAC ökumenikus szervezetté válik, és kezdőbetűit megtartva új nevet választ : „International Christian Union of Business Executives” (Üzleti vezetők Nemzetközi Keresztény Uniója). Ezzel egy időben a szervezet ázsiai és afrikai tagokkal bővül.

Az UNIAPAC küldetése

Az Egyház szociális tanításának szellemében, a vezetőkön keresztül kívánja elősegíteni az emberek szolgálatában és az emberiség javára működő gazdaság kibontakoztatását, oly módon, hogy a csatlakozó vezetők elkötelezik magukat:

  • személyes TOVÁBBKÉPZÉSÜK mellett,
  • vállalkozásaik és munkakörnyezetük ÁTALAKÍTÁSA mellett,
  • egy igazságosabb és humánusabb társadalom FELÉPÍTÉSE mellett.

Az UNIAPAC fő cselekvési területei:

  • Szervezetein keresztül, országos és nemzetközi szinten kezdeményez és támogat minden olyan akciót, amely segít megadni az embernek – a vállalkozás és a gazdaság központjának – a kellő tiszteletet.
  • Összekötő kapocsként előmozdítja és megkönnyíti a nemzeti szervezetek között a nemzetközi eszmecserét, a projekteket és a különféle akciókat.
  • Szükség esetén támogatja az országos szervezeteket, és segíti új UNIAPAC-egyesületek létrehozását azokban az országokban, ahol ez még nem történt meg.
  • Ellátja a nemzeti szervezetek képviseletét (amennyiben ez még nem megoldott) a küldetésének megfelelő nemzetközi szervezetekben, mint amilyen az ENSZ (Ecosoc, UNCTAD, Unesco…), az OECD (Gazdasági Együttműködés és Fejlesztés Szervezete), az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet), a WTC (Világkereskedelmi Központ), az ICC (International Chamber of Commerce) és a regionális szervezetek (Latin-Amerika, Európa…).
  • Képviseli a nemzeti szervezeteket az egyházak mellett (Vatican Pontifical Council for Justice and Peace, COMECE, CELAM, CCEE, CEC-KEK, ICO’s … )

Az UNIAPAC nemzetközi jelenléte

1931-es európai alapítása óta az UNIAPAC már az összes kontinensen megjelent. Napjainkban – az egész világot behálózó személyes kapcsolatokon kívül – mintegy 30 000 keresztény vezetőt egyesít a következő országok helyi szervezetein keresztül: Argentína, Belgium, Bolívia, Brazília, Chile, Ecuador, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Kongói Demokratikus Köztársaság, Lengyelország, Magyarország, Mexikó, Németország, Olaszország, Paraguay, Portugália, Svájc, Szlovákia, Szlovénia, Thaiföld, Uruguay.

Csatlakozás alatt állnak az alábbi országok szervezetei: Burkina Faso, Egyesült Államok, Ghána, Indonézia, Kamerun, Korea, Malajzia, Mauritius, Szenegál, Szingapúr.

Csatlakozást tervező országok szervezetei: Ausztrália, Dominikai Köztársaság, Elefántcsontpart, Haiti, Hong Kong, India, Japán, Kolumbia, Panama, Peru, Uganda.                                                                                                                                   

Testületi tagok (2006–2009)*

2006 novembere óta José Ignacio Mariscal (Mexikó) a nemzetközi UNIAPAC elnöke. Az UNIAPAC alelnökei Pascual Rubiani (Paraguay) és Pierre Lecocq (Franciaország). A szervezet vezetői közé tartozik még Edouard Herr (Luxemburg) spirituális tanácsadó és Laurent Mortreuil (Franciaország) főtitkár.

Az UNIAPAC kiemel figyelmet fordít Latin-Amerikára (ahol a mandátumok 2007-től 2010-ig tartanak), Pascual Rubiani, a UNIAPAC alelnöke egyben az UNIAPAC latin-amerikai elnöke, Juan Manuel Lopez Valdivia és José Maria Simone az UNIAPAC latin-amerikai alelnökei és Ma. José Orellano az UNIAPAC latin-amerikai főtitkára.

Az UNIAPAC jelenlegi vezetősége: José Maria SIMONE az UNIAPAC International elnöke, Sergio CAVALIERI az UNIAPAC Latin America elnöke és az UNIAPAC International alelnöke, Burkhard LEFFERS az UNIAPAC Europe elnöke és az UNIAPAC International alelnöke, CSÉBFALVI János az UNIAPAC Europe elnökhelyettese, Zeferino Estevão Juliana az UNIAPAC Africa elnöke és az UNIAPAC International alelnöke.

 

*Az értékek értéke c. könyv magyar megjelenésének időpontjában (2013). Az aktuális vezetőséget az UNIAPAC honlapján lehet megtalálni.

Legyen tiéd az első hozzászólás!

Mi a véleményed?

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.


*