A VÁLLALKOZÁSOK HAT GYAKORLATI ALAPELVE

 

Az üzleti vezető hivatása [1] c.  kiadványban megfogalmazott 6 gyakorlati alapelv az emberi méltóságot tiszteletben tartó, a  világ szükségleteit valóban jó termékekkel és szolgáltatásokkal kielégítő gazdaság létrehozását szolgálja. A kötet a szerkesztők szándéka szerint egyfajta vademecum, oktatási segédlet kíván lenni, amely a különböző üzleti intézményekben dolgozó üzletemberek „hivatásáról” szól. Lényege a valódi társadalmi felelősségvállaláshoz tartozó viselkedésmód kialakítása és fenntartható beépítése az üzletmenet hétköznapi gyakorlatába.

Magyarországon a könyvet az Értékek Értéke Program 2014-es indító konferenciáján mutatták be.

A VÁLLALKOZÁSOK HAT GYAKORLATI ALAPELVE

Az emberi méltóság tisztelete és a közjó szolgálata az Egyház társadalmi tanításának alapelvét képezi. A vállalkozások hat gyakorlati alapelvével együtt konkrétabb iránymutatást nyújtanak a három általános üzleti cél eléréséhez.

A világ szükségleteinek kielégítése termékek és szolgáltatások létrehozásával és fejlesztésével

  1. Azok a vállalkozások, amelyek olyan termékeket állítanak elő, amelyek valóban jók, és olyan szolgáltatásokat kínálnak, amelyek valóban az embert szolgálják, a közjó elérését mozdítják elő.
  2. A vállalkozások oly módon vállalnak szolidaritásta szegényekkel, hogy keresik, miként tudnának szolgálni olyan embereket, akik versenytársaik érdeklődésére nem tarthatnak igényt, valamint a szükséget szenvedőket.

A jó és hatékony munka megszervezése

  1. A vállalkozások oly módon szolgálják a közösséget, hogy az emberi munka különleges méltóságátállítják előtérbe.
  2. A vállalkozások – a szubszidiaritáselve alapján – lehetővé teszik, hogy munkavállalóik saját felelősségükre cselekedjenek, és így járuljanak hozzá a szervezet küldetésének megvalósításához.

Fenntartható jólét megteremtése és a javak igazságos elosztása

 

  1. A vállalkozások a kapott tőkével illetve emberi vagy környezeti erőforrásokkal való sáfárkodásjó példájával szolgálnak.
  2. A vállalkozások igazságosanosztják el az erőforrásokat az összes érdekelt – munkavállalók, vevők, befektetők, beszállítók és a közösség – között.

[1] Az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsa által kiadott The Vocation of  the Business Leader magyar nyelvű fordítása

 

Legyen tiéd az első hozzászólás!

Mi a véleményed?

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.


*