Európai Erasmus-program a fiatalok vállalkozói szellemének fejlesztéséért

Magyarországról az ÉrMe és a NapraForgó vesz részt a „nem formális oktatási és képzési programban.

 

A „Youth for Entrepreneurship and Business Ethics” – magyarul: Fiatalok a vállalkozásért és az üzleti etikáért – elnevezésű kutatási projekt az Erasmus Ügynökség támogatásával indult, célja pedig az, hogy a fiatalok vállalkozói készségeinek oktatását és szociális vállalkozói szellemét előmozdítsa. Ez utóbbin a fiatalok üzleti életben és társadalomban való aktív állampolgári szerepvállalásának segítését kell értenünk. A projektet nyolc európai partnerrel együttműködve a Bund Katholischer Unternehmer e.V. (a németországi katolikus vállalkozók szövetsége) irányítja, amely a Christian Business Executives nonprofit szervezete. Magyarországon a keresztény vállalkozók és cégvezetők ÉrMe Hálózatát működtető ÉrMe Alapítvány, valamint a megváltozott munkaképességű munkavállalók munkaerő-piaci integrációjáért dolgozó Napra Forgó Nonprofit Közhasznú Kft. kapcsolódik a projekthez.

 

A fiatalok vállalkozói szellemének előmozdítását úgynevezett nem formális tanulási lehetőségek biztosításával szeretnék elérni, amelyek elősegítik a vállalkozói kezdeményező képesség és a vezetői készségek kialakítását és fejlesztését, az üzleti etikában való jártasság elsajátítását, illetve az üzleti vezetés etikai dimenzióinak képviseletét a „magas szinten versenyképes szociális piacgazdaságban” (a Lisszaboni egyezményben megfogalmazott kifejezés).

 

A projekt keretében meghirdetett nem formális oktatási és képzési program jól kiegészíti az egyetemi tanulmányokat, gyakornoki programokat és a fiatal szakemberek továbbképzését. A program a „szociális piacgazdaság” koncepcióját veszi alapul, és kulturális változásokat kíván előidézni az üzleti etika modern felfogása érdekében. A partnerek nyári iskolákat szerveznek a résztvevő fiatalok számára, az etikus üzleti oktatás és a szociális piacgazdaság intellektuális alapjaival ismerkednek, továbbá közvélemény-kutatásokat végeznek a tanulók és vállalati vezetők között.

 

A projekt irányításáért a Bund Katholischer Unternehmer e.V. (Németország) felelős. További partnerek a Center for Corporate Citizenship (Németország), CONFORM-Consulenza (Olaszország), Christian Union of Business Executives (Vállalatvezetők Nemzetközi Keresztény Uniója) UCID (Olaszország), ÉrMe (Magyarország), Napra Fargo (Magyarország), Social Academy (Szociális Akadémia) (Szlovénia), The Union of Christian Business Executives of Slovenia (a Szlovéniai Keresztény Vállalatvezetők Uniója) (ZKPS) és a belga ADIC. A projekt 2018 augusztusáig tart.

 

További információk a projekt weboldalán érhetők el: www.yebe.eu

 

Kérdésekkel Markus Warode projektmenedzserhez lehet fordulni a warode[kukac]bku.de email-címen.

Legyen tiéd az első hozzászólás!

Mi a véleményed?

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.


*